Δεδομένου ότι δεν μπορεί μόνο μία ομάδα τροφίμων να θρέψει το σώμα με όλα τα ζωτικά συστατικά που απαιτούνται, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε μια ποικιλία υγιεινών τροφίμων για να καλυφθούν οι ανάγκες του σώματος μας. Υπάρχουν πέντε βασικές ομάδες τροφίμων:
- Φρούτα
- Λαχανικά
- Δημητριακά και όσπρια
- Γαλακτοκομικά
- Πουλερικά, ψάρια και προϊόντα κρέατος
Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή από αυτές τις πέντε ομάδες τροφίμων εξασφαλίζει τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Ο συνδυασμός των τροφών από τις παραπάνω κατηγορίες που θα χρησιμοποιηθούν σε μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας, το μέγεθος του σώματος, το φύλο, και άλλοι. Είναι επίσης σημαντικό να μη περιοριζόμαστε σε ένα τρόφιμο από κάθε ομάδα τροφίμων αλλά να επιλέγουμε πολλά και διαφορετικά. Απαιτείται ποικιλία υγιεινών τροφών εντός και μεταξύ των ομάδων τροφίμων και αυτό πρέπει να γίνεται γιατί ορισμένες τροφές στη ίδια ομάδα τροφίμων παρέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από κάποιες άλλες. Εκτός των παραπάνω η ποικιλία τροφίμων κάνει και πιο ενδιαφέρον το γεύμα.