Όλα τα έλαια (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, σπορέλαιο, σογιέλαιο) έχουν την ίδια θερμιδική αξία, δηλαδή 135 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας ωμό λάδι.
Ωστόσο η θρεπτική αξία του ελαιολάδου είναι μεγαλύτερη, καθώς περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Ε. Επιπλέον, υφίσταται λιγότερες αλλοιώσεις κατά το μαγείρεμα , αν και προτιμότερο είναι να προστίθεται προς το τέλος του μαγειρέματος.
Έτσι λοιπόν όποιο λάδι και αν χρησιμοποιήσετε, τις ίδιες θερμίδες θα προσλάβετε. Προτιμήστε ωμό παρά μαγειρεμένο, πόσο μάλλον τηγανισμένο, διότι αποφεύγετε 2 τινά: 1ον την μείωση της θρεπτικής αξίας του λαδιού και 2ον την αύξηση της θερμιδικής αξίας αυτού. Και αν προσέχετε το βάρος σας, καλό είναι να χρησιμοποιείτε το λαδάκι… με μέτρο. Μια κουταλιά της σούπας στη σαλάτα σας, είναι αρκετή.