Το τυρί αποτελεί μια καθημερινή επιλογή των Ελλήνων ενώ μάλιστα βρίσκεται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής. Ανάλογα βέβαια με τον τόπο προέλευσης ποικίλουν οι τιμές σε διατροφική αξία για το κάθε τυρί. Παρακάτω ακολουθεί μια διατροφική ετικέτα για ελληνικά και ξένα τυριά που καταναλώνουμε καθημερινά στο τραπέζι μας.
Είδος τυριού | Θερμίδες | Πρωτεΐνη | Λιπαρά | Ασβέστιο |
---|---|---|---|---|
Ελληνικά τυριά | ||||
Ανθότυρο | 60 | 4 | 4,5 | 60 |
Γραβιέρα | 120 | 8 | 9,5 | 300 |
Κασέρι | 100 | 7,5 | 7,5 | 270 |
Κεφαλογραβιέρα | 110 | 7,5 | 9 | 300 |
Κεφαλοτύρι | 90-120 | 8,5 | 7,5 | 370 |
Μυζήθρα | 55 | 4,5 | 4 | 90 |
Τελεμές | 85 | 4,5 | 7 | 90 |
Φέτα | 85 | 5 | 7 | 150-250 |
Ξένα τυριά | ||||
Τσένταρ | 120 | 7,5 | 10 | 200 |
Παρμεζάνα | 120 | 10 | 8 | 350 |
Ένταμ | 100 | 7 | 8 | 200 |
Έμενταλ | 115 | 8 | 8 | 230 |
Γκούντα | 110 | 7,5 | 8 | 210 |
Ροκφόρ | 110 | 6,5 | 9 | 200 |
Μοτσαρέλα | 90 | 7 | 7 | 150 |
Συμπέρασμα :
Περισσότερες Θερμίδες
Ελληνικό Τυρί: Γραβιέρα Νάξου Ξένο Τυρί: Τσένταρ
Λιγότερες Θερμίδες
Ελληνικό Τυρί: Μυζήθρα Θεσσαλίας Ξένο Τυρί: Μοτσαρέλα
Περισσότερο Λίπος
Ελληνικό Τυρί: Κεφαλοτύρι Μακεδονίας Ξένο Τυρί: Τσένταρ
Λιγότερο Λίπος
Ελληνικό Τυρί: Μυζήθρα Θεσσαλίας Ξένο Τυρί: Μοτσαρέλα
Πηγή:
– Ιστοσελίδα της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής που ανήκει στον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.